Yurtdışında Kaza Durumunda Yapılacaklar

YURTDIŞINDA TÜRK ARAÇ KAZALARI

Eğer yurtdışında bir kazaya karışırsanız:
- Aracı güvenli olacak şekilde hemen durdurun ve kaza işaret üçgeninizi (ya da başka bir işareti) gelen trafiği yönlenlendirecek şekilde yeterli bir mesafeye yerleştirin.
- Polis çağırın.
Genel olarak birçok ülkedeki hukuka göre, polis yabancı plakalı bir aracın karıştığı kazaya müdahale etmek zorundadır. Ancak çoğunlukla, bulunduğunuz ülkenin dilini bilmiyorsanız polisi karşı taraf çağırmaktadır.
- Mümkün olduğunca az şey söyleyin ve sakin olun.
Bu husus, özellikle yerel polis ilişkilerinde önemlidir. Kusur kabulünde bulunmayın ve polis raporu yahut Avrupa karşılıklı beyanından başka bir şey imzalamayın.
- Sizden şu belgeler istenebilir;
* Ehliyetiniz
* Ruhsatınız
* Yeşil Kartınız veya sigorta sertifikanız.  
- Avrupa karşılıklı beyanını doldurmada sakınca yoktur. Bu belge, iki tarafa ait kişisel ve araç bilgilerinin yer aldığı ve kazanın oluşumunu anlatan bir beyandır. Bir kopyanın size verildiğinden ve diğer tarafın yazdığı bilgiyi anladığınızdan emin olun.
- Eğer polisi anlamıyorsanız bir tercümana ihtiyacınız olduğunu anlatmayı deneyin. Genel olarak polisler yabancı ziyaretçilerle ilişkilerde yardımcı olurlar ve kendilerini anlayabilirler. Birçok ülkede polis kusur oranına kaza yerinde karar vermektedir.
- Tutuklanmanız durumunda Türkiye Konsolosluğu veya Büyükelçiliğini arayın.
- Şayet sürücü sıfatı ile olarak olaya karışmışsanız, yurda dönüşünüzde kazayı mutlaka çalıştığınız kuruluşa veya Türkiye Motorlu Taşıt Bürosuna (www.tmtb.org.tr | mail: tmtb@tmtb.org.tr) bildiriniz.
Beyanınızla birlikte sizden şu belgeler istenecektir:
Yeşil Kart fotokopisi, sürücü belgesi ve aracın ruhsatı.